Ποσες θερμιδες να εχει το γιορτινο τραπεζι;

Ποσες θερμιδες να εχει το γιορτινο τραπεζι;

Ερχονται τα Χριστουγεννα και θα πρεπει να μαθουμε τι θερμιδες  εχει το γιορτινο τραπεζι

Γαλοπούλα : Έχει λιγότερο λίπος από άλλα είδη κρεάτων αλλά η ποσότητα και η γέμιση είναι αυτή που ευθύνεται στην αυξημένη θερμιδική απόδοση της. Μία μερίδα λοιπόν γαλοπούλας μαζί με την γέμιση μπορεί να φτάσει τις 650 θερμίδες!
Βασιλόπιτα : Κάθε μέρος στη Ελλάδα κάνει διαφορετικές βασιλόπιτες είτε σε μορφή κέικ είτε σε μορφή τυρόπιτας. Ένα μέτριο κομμάτι της ως κέικ αποδίδει 370 θερμίδες και 1 μεσαίο κομμάτι ως τυρόπιτα αποδίδει 340 θερμίδες.
Κάστανα : Τα κάστανα που βρίσκονται συνήθως στη γέμιση μπορούν να αγγίξουν τις 100 θερμίδες (4 μεγάλα).
Πατάτες φούρνου : Δεν γίνεται να λείπουν οι πατάτες από το τραπέζι , έτσι κι αλλιώς πάντα πρέπει να συνδυάζουμε την πρωτεΐνη, δηλαδή την γαλοπούλα, με τον υδατάνθρακα, δηλαδή τις πατάτες, σε κάθε πλήρες γεύμα μας που είναι συνήθως το μεσημεριανό. Μία μερίδα λοιπόν πατάτες ( γύρω στα 180γρ) με λίγο λάδι αποδίδουν 300 – 350 θερμίδες.
Σαλάτα : Μην ξεχάσεις να βάλεις και σαλάτα στο πιάτο σου γιατί αυτή θα σε βοηθήσει να χορτάσεις περισσότερο ώστε να μην ‘’τσιμπήσεις’’ κάτι παραπάνω. Σε περίπτωση που έχει διάφορα ντρέσινγκ ή σος μπορεί να φτάσει και τις 200 θερμίδες διαφορετικά αν έχει μόνο ελαιόλαδο, οι θερμίδες κυμαίνονται από 150- 200.
Κρασί : 1 ποτήρι κόκκινο κρασί έχει 100 θερμίδες και 1 ποτήρι λευκό κρασί έχει 80 θερμίδες.
Άλλα αλκοολούχα ποτά : 1 ποτήρι βότκα αποδίδει 185 θερμίδες ενώ 1 ποτήρι ουίσκι σκέτο θα σου δώσει 160 θερμίδες. Μία μπύρα γύρω στα 330 ml αποδίδει 150 θερμίδες και περιέχει και το λιγότερο αλκοόλ από τα άλλα ποτά. Για τους λάτρεις της σαμπάνιας το 1 ποτήρι έχει 150 θερμίδες.
Αναψυκτικά : 1 κουτάκι αποδίδει γύρω στις 140 θερμίδες.
Γλυκά : Ένας κουραμπιές έχει 170 θερμίδες, ένα μελομακάρονο 150 και μία δίπλα γύρω στις 100 θερμίδες.
 
Top